Příprava
Masopust je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány ostatky, končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.
V současném slova smyslu je však význam karnevalu obecný a nevázaný na určité období. Jde o taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si máslo a vložíme do robota. A rozšleháme ho. Tím povolí a pak se lépe zapracuje do mouky. Přidáme mouku. Přilijeme smetanu. A také teplé mléko. Také droždí. Ještě citronovou kuru. Také moučkový cukr. Také muškátový oříšek. A nakonec sůl. Vše důkladně promícháme a dáme kynout. Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu. Nyní si vyválíme šišky. Z této porce dělám cca 22 šišek. Do kastrůlku si nalijeme cca 2 cm oleje a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá to koblížkům výbornou chuť. Smažíme koblížky na středním plameni. Mezitím si připravíme cukr krystal se skořicí a ještě horké koblížky v něm obalíme. Podáváme se sklenicí mléka.
Přejeme dobrou chuť :-)
Připravila pro Svět bedýnek Káťa z foodlbogu Smoothcooking