Příprava
Nejprve si dáme vařit brambory a to ve slupce. Uvařené je necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, sůl a mouku a zapracováváme.
Necháme si ještě další mouku připravenou, kdyby se nám těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale o moc lépe a s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hnětat, ať z toho není bláto a s přidáváním a přidáváním mouky, ať z toho nemáte tvrdé koule, kterými můžete hrát leda tak golf.
Na vál si nasypeme další mouku, položíme těsto a vždy si ukoujíme kousek. Z těsta uděláme placičku a z obou stran obalíme v mouce. Přidáme vypeckovanou švestku a zabalíme. Snažte se, aby tam nebylo moc těsta. Cca 0,5 cm. A uválíme kouli. Knedlíky si odkládáme na pomoučený vál.
Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a jakmile začne bublat, tak do ní vložíme knedlíky. Raději vařte postupně, ať se k sobě nepřilepí. Vaříme 5 minut.
Po vyndání je vložte do mísy a přidejte kousek másla, díky tomu se vám neslepí.
Podáváme s tvarohem, mletým mákem, cukrem a máslem. Nebo můžete vyměnit mák za skořici.
Připravila Kačí alias SmoothCooking